Denne leksjonen
Kursinnhold

Bevegelse og natur

photo-1480480565647-1c4385c7c0bf

Hva har bevegelse med stressmestring å gjøre?

Vel, omtrent like mye som pusten faktisk. 

Vi er laget for å være i bevegelse.

Kroppen og hodet vårt trenger at vi er i bevegelse.

Og det er ikke fordi vi skal være slanke eller trene for å se bra ut. Det handler rett og slett kun om effekten bevegelse har for hvordan vi føler oss. Heng på!

I vårt hektiske samfunn opplever stadig flere høye nivåer av stress. Det har blitt tydelig at denne stressbelastningen kan ha alvorlige konsekvenser for både vår fysiske og mentale helse. I denne artikkelen skal vi utforske hvordan fysisk aktivitet kan være en effektiv metode for å redusere stress og fremme avslapning og ro. Vi vil også presentere noen relevante referanser for å støtte påstandene som blir fremmet.

Fysisk aktivitet som en stressreduserende strategi:

Studier har vist at fysisk aktivitet kan være en effektiv og naturlig måte å redusere stress på. Her er noen måter  fysisk aktivitet kan bidra til å oppnå avslapning og ro:

  • Utskillelse av endorfiner: Fysisk aktivitet stimulerer frigjøringen av endorfiner i hjernen, kjent som "lykkehormoner". Disse endorfinene har en positiv innvirkning på humøret, og kan bidra til en generell følelse av velvære og glede, samtidig som de reduserer opplevelsen av stress, bekymring og nervøsitet.
  • Stressreduksjon gjennom pauser: Fysisk aktivitet kan fungere som en midlertidig pause fra daglige bekymringer og stressende situasjoner. Gjennom trening og bevegelse kan man skifte fokus fra stressfaktorer til å være tilstede i øyeblikket, og dette bidrar til å skape en følelse av indre ro.
  • Fysiologiske forandringer: Regelmessig fysisk aktivitet kan redusere spenningen i muskler, senke blodtrykket og forbedre kroppens evne til å håndtere stressreaksjoner. Dette kan føre til en generell følelse av avslapning og ro, både under og etter fysisk aktivitet

Konklusjon:
Stress er en negativ faktor i vår moderne livsstil som kan forårsake alvorlige helsemessige utfordringer. Imidlertid kan fysisk aktivitet spille en avgjørende rolle i å redusere stress og fremme avslapning og ro. Gjennom utskillelsen av endorfiner, pause fra stressfaktorer og fysiologiske forandringer, kan fysisk aktivitet være en effektiv stressreduserende strategi. Å inkorporere fysisk aktivitet i vår daglige rutine kan derfor være en verdifull tilnærming for å forbedre både den fysiske og mentale helsen vår.

Det viktigste med bevegelse eller fysisk aktivitet om du vil, er å gjøre en aktivitet som du liker og synes er gøy. Synes du at det å trene på treningsstudio er drittkjedelig, da er ikke det den optimale aktiviteten for deg. Bruk gjerne litt tid på å utforske hva du trives med.

  • Er det styrketrening?
  • Sykling?
  • Dans?
  • Gå tur?
  • Eller kanskje surfing/kiting?
  • Svømming?
  • Yoga?
  • Thai-chi?

Ha det gøy og utforsk.

Det kan gjerne være helt lavterskel, det viktigste er at du får inn litt bevegelse, og kjenner at du har det bra. At du er glad.

Vet du hvilken aktivitet du trives best med?

Eller er du klar for å utforske det mer?

Den aktiviteten som jeg har funnet ut at jeg trives veldig godt med, har overrasket meg veldig! For det er en aktivitet jeg slett ikke har vært glad i tidligere. Og jeg er så glad for at jeg gav det en ny sjanse, at jeg utfordret meg selv akkurat der.

Jeg føler meg så fri og avslappet. Selv om jeg har med meg to viltre barn.

Men når vi pakker tursekkene våre, har med oss god mat, tjukke, varme klær, soveposer, hengekøye og telt, da kjenner jeg en så god glede og tilfredsstillelse.

Det å være ute i naturen, tenne et bål på kvelden og bare sitte å stirre inn i flammene. Det er den beste terapien for meg.

Da stresser jeg aldri.photo-1532274402911-5a369e4c4bb5

Naturen har en veldig avslappende virkning på de aller fleste av oss. Det er lettere å finne hvilepulsen i skogen, på stranden eller på fjellet.


Å bruke naturen som et stressmestringsverktøy

Naturen kan også være en effektiv metode for å håndtere stress på grunn av dens beroligende og restorative egenskaper. Ved å tilbringe tid i naturen kan vi oppleve en rekke fordeler for både vår fysiske og mentale helse.

En av de viktigste måtene naturen hjelper oss med å håndtere stress på, er gjennom reduksjon av kortisolnivåer i kroppen. Kortisol er et hormon som produseres under stress og kan ha negative effekter på kroppen over tid. Forskning har vist at å være i naturen kan redusere nivåene av kortisol, noe som bidrar til en følelse av avslapning og velvære.

Naturen kan også ha en beroligende effekt på nervesystemet vårt. Å være omgitt av grøntområder, trær og frisk luft kan bidra til å senke blodtrykket og hjertefrekvensen, og redusere følelsen av angst og rastløshet. Dette skaper en tilstand av avslapning og ro, som motvirker effektene av stress.

I tillegg gir naturen oss mulighet til å engasjere oss i fysiske aktiviteter, for eksempel turer, jogging eller sykling. Fysisk aktivitet er kjent for å frigjøre endorfiner i hjernen, som bidrar til å forbedre humøret og redusere stress. Å trene utendørs i naturen kan også være mer stimulerende og motiverende enn å trene innendørs.

Naturen gir oss muligheter for å praktisere mindfulness og refleksjon. Å være til stede i naturen, observere lydene, lukten og skjønnheten rundt oss, kan hjelpe oss med å roe sinnet og skifte fokus fra bekymringer og stressende tanker. Dette kan bidra til å øke vår bevissthet og tilstedeværelse i øyeblikket, og redusere angst og overbelastning.

Flere studier har dokumentert de positive effektene av naturen på stressmestring. For eksempel fant en studie publisert i tidsskriftet "Environmental Health and Preventive Medicine" at deltakere som tilbrakte tid i en skog hadde lavere kortisolnivåer og subjektive følelser av avslapning sammenlignet med de som tilbrakte tid i en by.

En annen studie publisert i tidsskriftet "Journal of Environmental Psychology" fant at deltakere som gikk på turer i naturen rapporterte betydelig lavere nivåer av negativt humør og stress sammenlignet med de som gikk på turer i byområder.

For å dra nytte av naturen som et stressmestringsverktøy, er det viktig å tilbringe nok tid utendørs og være bevisst på opplevelsene dine. Du kan tilbringe tid i parker, skoger, nær vann eller andre naturskjønne områder. Det kan også være nyttig å praktisere aktiviteter som yoga eller meditasjon i naturen for å kombinere fordelene ved fysisk aktivitet og mindfulness.

Kort oppsummert kan naturen være en verdifull ressurs for å håndtere stress ved å redusere kortisolnivåer, senke blodtrykket, forbedre humøret og øke tilstedeværelsen i øyeblikket. Forskning har dokumentert disse fordelene, og det er viktig å utnytte naturens terapeutiske egenskaper for å forbedre både fysisk og mental helse.



Referanser:

1. Salmon, P. (2001). Effects of Physical Exercise on Anxiety, Depression, and Sensitivity to Stress: A Unifying Theory. Clinical Psychology Review, 21(1): 33-61.

2. Craft, L. L., & Perna, F. M. (2004). The Benefits of Exercise for the Clinically Depressed. Primary Care Companion to the Journal of Clinical Psychiatry, 6(3): 104-111.

3. Stults-Kolehmainen, M. A., & Sinha, R. (2014). The Effects of Stress on Physical Activity and Exercise. Sports Medicine, 44(1): 81-121.

4. Hartig, T., Evans, G. W., Jamner, L. D., Davis, D. S., & Gärling, T. (2003). Tracking restoration in natural and urban field settings. Journal of Environmental Psychology, 23(2), 109-123.
Lenke: https://doi.org/10.1016/S0272-4944(02)00109-3

5. Grinde, B., & Patil, G. G. (2009). Biophilia: Does visual contact with nature impact on health and well-being?. International Journal of Environmental Research and Public Health, 6(9), 2332-2343.
Lenke: https://doi.org/10.3390/ijerph6092332

6. Bratman, G. N., Hamilton, J. P., & Daily, G. C. (2012). The impacts of nature experience on human cognitive function and mental health. Annals of the New York Academy of Sciences, 1249(1), 118-136.
Lenke: https://doi.org/10.1111/j.1749-6632.2011.06400.x

7. Song, C., Ikei, H., Kagawa, T., Miyazaki, Y., & Park, B. J. (2018). Psychological benefits of walking through forest areas. International Journal of Environmental Research and Public Health, 15(12), 2804.
Lenke: https://doi.org/10.3390/ijerph15122804

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!